Plannen om je droomhuis aan te kopen, te bouwen of een woning te renoveren? Met een hypothecaire lening kan je een deel van het kapitaal lenen om je vastgoedplannen te verwezenlijken.

Maar wat is een hypothecaire lening precies en hoe werkt het? iFinco legt het voor je uit. Lees snel verder!

I Finco blog afbeeldingen

Wat is een hypothecaire lening?

Een hypothecaire lening, hypothecair krediet of ook wel woonkrediet genoemd, is een lening voor de aankoop of verbetering van een woning. Hierbij sluit je met een kredietverstrekker een overeenkomst af waarbij zij een bepaald bedrag voorschieten voor de financiering van de woning. In ruil los jij maandelijks een deel van het kapitaal af, met inbegrip van intresten.


Kenmerkend voor het hypothecair krediet is dat de kredietverstrekker een hypotheek op je woning zal laten vestigen. Hierbij dient je woning als onderpand voor de lening. Met andere woorden: kan je je lening niet meer afbetalen, dan heeft de kredietverstrekker het recht om de woning te verkopen om het openstaande kapitaal van de lening alsnog te recupereren.

Kan ik enkel bij de bank een hypothecair krediet afsluiten?

Zeker niet. Vaak denken mensen dat ze moeten aankloppen bij een bank en weten ze niet dat ze ook terecht kunnen bij een onafhankelijke kredietmakelaar zoals iFinco.

Een kredietmakelaar is een onafhankelijke partij die voor jou op zoek gaat naar het best passende krediet, door het vergelijken van meerdere kredietverstrekkers. Zo beschikt iFinco over een netwerk van maar liefst 25 kredietaanbieders. Dit is één van de grootste verschillen met klassieke grootbanken: zij bieden immers enkel kredieten aan van één kredietverstrekker, waardoor de opties al meteen veel beperkter zijn.

Bovendien hoef je bij iFinco geen weken te wachten en kan je veel sneller terecht voor een kredietaanvraag. Ideaal als je net je droomwoning op het oog hebt!

Meer weten over de verschillen tussen een kredietbemiddelaar en banken? Je ontdekt het in deze blog!

Waarmee wordt rekening gehouden bij het toekennen van een hypothecair krediet?

Voor je een hypothecair krediet toegewezen krijgt, wilt de kredietverstrekker zeker weten of je in staat bent het geleende kapitaal terug te betalen. Daarom zal bij een kredietaanvraag je kredietwaardigheid beoordeeld worden aan de hand van enkele criteria.

 1. Eigen inbreng

  Hoe groter je eigen inbreng, hoe vlotter je kredietaanvraag en hoe interessanter de rentevoeten. Dit betekent overigens niet dat je steeds 20% van de aankoopprijs moet hebben in eigen middelen. Een kredietmakelaar zoals iFinco heeft de mogelijkheid om op zoek te gaan naar flexibele kredietoplossingen, iets wat bij een bank niet steeds mogelijk is. Ook voor alleenstaanden met weinig eigen middelen is een woning kopen dus niet onmogelijk. Ontdek hier meer over hoe je een woning kan kopen als alleenstaande!

 2. Terugbetalingscapaciteit

  Ben je financieel in staat om een lening af te lossen? Daarvoor zal de kredietverstrekker al je inkomsten en uitgaven nagaan. Dit is een belangrijke factor, want dit bepaalt grotendeels jouw terugbetalingscapaciteit. Er wordt niet alleen gekeken naar jouw maandelijkse inkomsten en lasten, maar ook naar openstaande schulden, je kredietgeschiedenis en andere lopende leningen. Via onze online tool krijg je een indicatie hoeveel je kan lenen.

 3. Je sociaal-economische situatie

  Heb je vast werk? Heb je kinderen ten laste? Ook deze factoren spelen een rol in de toekenning van een krediet.

Welke kosten gaan gepaard met een hypothecair krediet?

Naast de aankoopprijs van de woning zal je bij ondertekening van de akte nog een aantal andere kosten dienen te betalen.

1. KOSTEN VERBONDEN AAN AANKOOP WONING
 1. Registratiebelasting

  Op de aankoop van bestaand vastgoed zal je registratiebelasting moeten betalen. Het tarief van die zogenaamde registratiebelasting verschilt van gewest tot gewest. Ontdek hier meer. Koop je een nieuwbouw? Dan betaal je doorgaans geen registratiebelasting, maar wel 21% BTW. Onder bepaalde voorwaarden betaal je zelfs maar 6%. Lees hier meer over het verlaagde BTW-tarief van 6%.

 2. Notariskosten

  Bij de aankoop van een woning zal de notaris een belangrijke rol spelen. Voor de opmaak van de aankoopakte betaal je een ereloon aan de notaris. Dit ereloon is wettelijk vastgelegd en is afhankelijk van de aankoopprijs van de woning. De ene notaris is dus niet duurder dan de andere. Daarnaast betaal je ook nog administratieve kosten voor zaken zoals het opvragen van attesten en opzoekingen. Hoeveel deze kosten zijn, is afhankelijk van dossier tot dossier

 3. Kosten kantoor rechtszekerheid

  Dit zijn de kosten voor de overschrijving van het eigendom op jouw naam. Dit is een vast bedrag van 230 euro.

Benieuwd naar de registratie en notariskosten voor jouw situatie? Ontdek het via onze online tool!

2. KOSTEN VERBONDEN AAN HYPOTHECAIR KREDIET

Ook bij het afsluiten van een hypothecair krediet zijn verschillende kosten gebonden.

 1. Dossierkosten

  Bij het afsluiten van een hypothecair krediet zal je dossierkosten moeten betalen aan de bank of kredietverstrekker. Dit gaat onder meer over het behandelen van jouw kredietaanvraag, het opmaken van de contracten en het contact met de uw notariaat. Doorgaans zijn de dossierkosten 500 euro, maar bij meervoudige kredieten zoals een extra overbruggingskrediet worden er soms extra dossierkosten aangerekend.


 2. Registratiebelasting

  Niet te verwarren met de registratiebelasting die je betaalt bij de aankoop van een woning. Bij het aangaan van een lening zal de hypotheek worden ingeschreven in de registers van de hypotheekbewaarder. Deze inschrijving kan alleen gebeuren aan de hand van een notariële akte. Op die akte moeten registratiebelasting worden betaald. Dit is het recht op hypotheekvestiging. Je betaalt 1% registratierechten op het bedrag van de lening waarvoor een hypothecaire inschrijving wordt genomen.

 3. Hypotheekrecht

  Om de hypotheek in te schrijven bij het bevoegde hypotheekkantoor, betaal je 0,30% inschrijvingsrecht op het bedrag van de lening.


 4. Notariskosten

  Het ereloon van de notaris is ook voor je hypotheekakte vastgesteld door de overheid volgens een degressief schijvensysteem gekoppeld aan het bedrag van de hypothecaire lening. Je betaalt gemiddeld tussen de 0,5% en 2% van je lening aan het ereloon.


 5. Administratiekosten

  Je betaalt ook administratieve notariskosten bovenop de lening die tussen de €700 en €1000 bedragen. Over dit bedrag wordt 21% btw gerekend, wat betekent dat er een bedrag bovenop komt van tussen de €147 en €210.

 6. Bijkomende forfaitaire kosten

  Verder betaal je ook nog een vast bedrag van €100 aan forfait registratiebijlagen en een vast bedrag van €50 (+ 21% btw) voor een recht van geschriften.

Kosten mee ontlenen?

Graag (een deel van) de kosten mee ontlenen? iFinco beschikt over een breed netwerk van kredietverstrekkers. Hierbij zitten ook kredietverstrekkers die, onder bepaalde voorwaarden, bereid zijn om de kosten mee te ontlenen. Maak een afspraak bij iFinco en ontdek de mogelijkheden!

iFinco: steeds een krediet op maat

Kredieten bestaan er in alle vormen en maten. Doordat wij beschikken over een breed netwerk van verschillende kredietaanbieders, zijn er doorgaans meer mogelijkheden dan bij de klassieke grootbanken. Zo kunnen we kijken of het mogelijk is om (een deel van) de kosten mee te ontlenen, of dat een herfinanciering een optie is.

Hypothecaire lening nodig? iFinco helpt je graag verder!

Heb je je droomwoning op het oog? iFinco maakt steeds een gratis en vrijblijvende berekening voor jouw hypothecair krediet. Eens komen luisteren kan dus nooit kwaad. Maak nu een afspraak met ons team!

Maak een afspraak
Aanvraag betalingsuitstel voor woonkredieten

De energie- en grondstofprijzen zijn de afgelopen maanden enorm gestegen, met grote gevolgen voor de economische situatie van ons land. Door de hoge energieprijzen komt ook de financiële situatie van tal van gezinnen onder druk te staan. In deze context zet ook Ifinco zich in om jou een oplossing aan te bieden.