Ben je van plan om een woning aan te kopen? Dan is de kans groot dat je daar een woonkrediet voor nodig hebt. Bij het afsluiten van een hypothecaire lening komt vaak de schuldsaldoverzekering ter sprake. Maar wat is een schuldsaldoverzekering precies en waarom kan je ze best afsluiten bij een woonkrediet? iFinco legt uit!

I Finco blog afbeeldingen

Wat is een schuldsaldoverzekering?

Een schuldsaldoverzekering is een verzekering die jouw nabestaanden (partner, kinderen, ...) beschermt in het geval van overlijden voordat het woonkrediet volledig is afbetaald. Met deze verzekering is (een deel van) het resterende kapitaal verzekerd, waardoor zij jouw woonkrediet niet verder hoeven af te betalen.

Het bedrag dat uitgekeerd wordt bij overlijden hangt af van het resterende saldo van de hypothecaire lening. Tijdens de looptijd van het krediet zal het uit te keren bedrag dus geleidelijk afnemen.

Is een schuldsaldoverzekering verplicht?

Het afsluiten van een schuldsaldoverzekering is niet verplicht, maar wel sterk aangeraden om volgende redenen:

  • Extra zekerheid voor nabestaanden. Het is niet evident om plots een (extra) hypothecaire lening te dragen als nabestaande. Met een schuldsaldoverzekering voorkom je dat jouw nabestaanden in financiële problemen geraken.
  • Randvoorwaarde door banken voor hypothecaire lening. Veel grootbanken stellen het afsluiten van een schuldsaldoverzekering als voorwaarde voor het aangaan van een woonkrediet. Het kan niet worden verplicht, maar de bank kan je lening wel weigeren als je het niet neemt. Zij willen immers zo min mogelijk risico nemen. Een kredietmakelaar zoals iFinco kan daarentegen meerdere verzekeringsmaatschappijen vergelijken, wat maakt dat we de voorwaarden uitgebreid kunnen vergelijken. Ontdek hier de grootste verschillen tussen een grootbank en kredietmakelaar!
  • Belastingsvermindering. Onder bepaalde voorwaarden kan je genieten van fiscaal voordeel. Bovendien kan je een schuldsaldoverzekering fiscaal inbrengen onder zowel de korf van het pensioensparen als het lange termijn sparen. Toch is het niet altijd interessant om een schuldsaldoverzekering fiscaal in te brengen. iFinco bekijkt graag jouw persoonlijke situatie hieromtrent en geeft jou aangepast advies. Maak nu je afspraak!

Wat dekt een schuldsaldoverzekering precies?

Bij een schuldsaldoverzekering kan je zelf de dekking bepalen. De dekking heeft een invloed op de premie die je betaalt en het uit te keren bedrag indien de verzekerde overlijdt.

100% + 100% DEKKING

De 100% + 100% dekking betekent dat zowel jij als jouw nabestaande voor 100% zijn gedekt. In dit geval wordt het resterende bedrag van de lening volledig terugbetaald. Wil je dus op safe spelen, dan kies je best deze optie.

50% + 50% DEKKING

Bij een 50% + 50% dekking zijn zowel jij als je nabestaande voor 50% verzekerd. Bij deze dekking is dus de helft van het resterende kapitaal verzekerd. Bij overlijden zal de nabestaande 50% van het resterende bedrag nog moeten terugbetalen, de andere helft wordt terugbetaald door de schuldsaldoverzekering

DEKKING OP MAAT

Het is ook een optie om te kiezen voor een ander soort percentage. In dit geval bekijk je samen met de financiële instelling voor welk % je best kan kiezen. Een dekking op maat kan bijvoorbeeld nuttig zijn wanneer de ene partner minder verdient als de ander, waarbij deze het openstaande krediet op een comfortabele manier kan terugbetalen bij overlijden.

Hoeveel kost een schuldsaldoverzekering?

De premie van een schuldsaldoverzekering hangt af van veel factoren. Allereerst speelt het bedrag van de hypothecaire lening een rol. Hoe meer je leent, hoe hoger de premie. Daarnaast zal de verzekeraar ook kijken naar de looptijd, je overlijdensrisico (heb je gezondheidsproblemen, rook je of niet, ...), je leeftijd, ... Zo worden vaak mensen geweigerd door hun medische achtergrond. Doordat iFinco over een breed netwerk van verzekeringsmaatschappijen beschikt, kunnen we uitgebreid vergelijken. Zo kunnen we kijken waar er eventueel een goedkeuring zonder bijpremie of met lagere bijpremie kan bekomen worden.


Er zijn dus veel factoren die een invloed kunnen hebben op het bedrag van een schuldsaldoverzekering. Belangrijk is om dit steeds situatie per situatie te bekijken. iFinco adviseert jou graag de beste schuldsaldoverzekering aan de hand van jouw persoonlijke situatie. Maak vandaag nog een afspraak!

iFinco helpt je aan het voordeligste woonkrediet & schuldsaldoverzekering

Ben je van plan om een woning aan te kopen? iFinco kredietmakelaars helpt je niet alleen aan het meest geschikte woonkrediet, maar ook aan de voordeligste schuldsaldoverzekering. Wij maken steeds een gratis en vrijblijvende berekening, dus aarzel niet om een afspraak te maken met onze experts!

Maak een afspraak
Aanvraag betalingsuitstel voor woonkredieten

De energie- en grondstofprijzen zijn de afgelopen maanden enorm gestegen, met grote gevolgen voor de economische situatie van ons land. Door de hoge energieprijzen komt ook de financiële situatie van tal van gezinnen onder druk te staan. In deze context zet ook Ifinco zich in om jou een oplossing aan te bieden.