De tijd is aangebroken: zoon of dochterlief gaat binnenkort studeren! Wie voor zoon of dochterlief een kot huurt in een studentenstad, stoot al snel op de hoge huurprijzen. Zo tel je voor een studentenkamer in Leuven gemiddeld 365 euro neer. Kamers met een eigen keuken of sanitair kosten al snel 475 euro per maand. En wie gedacht had een goedkoper kot te kunnen scoren door de coronacrisis, heeft het mis. Ondanks de pandemie blijven de huurprijzen voor studentenkamers stijgen. Volgens het CIB, de beroepsvereniging van de Vlaamse vastgoedsector, stegen de huurprijzen van studentenkamers in Vlaanderen op twee jaar tijd met wel 9%. Wie op dit kostenplaatje duikt, stelt zich misschien wel de vraag of kopen geen interessantere optie is dan huren. Maar is een studentenkot kopen post corona nog wel een goede investering? iFinco kredietmakelaars legt het uit.
I Finco blog afbeeldingen

Corona of niet, studenten gaan graag op kot

Ondanks dat afstandsonderwijs de norm was afgelopen academiejaar, heerst er nog steeds veel enthousiasme onder studenten om op kot te gaan. Het studentenleven is immers méér dan online lessen volgen. Het is een sociale meerwaarde en vaak ook de eerste stap naar alleen wonen. Vorig jaar had de pandemie dan ook weinig tot geen invloed op de verhuur van studentenkamers. Bovendien verwachten we niet dat de crisis nog lang zal nazinderen, zeker nu de vaccinaties op gang komen.

Wat is de invloed van corona op de vastgoedmarkt?

Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar de vastgoedmarkt is eigenlijk weinig of niets veranderd ten opzichte van de periode voor de corona pandemie. Rekening houdende met het feit dat België een zeer degelijke vastgoedmarkt zonder overwaardering heeft, die ook in een echte financiële crisis van 2008 vrij stabiel gebleven is, verwachten we dan ook dat de vastgoedmarkt zich mooi gaat herpakken.

Vastgoed zal, zeker in vergelijking met tal van andere financiële producten, nog steeds een vaste waarde hebben. En dus blijft het ook een financieel houvast voor heel veel mensen.

Een studentenkot kopen post corona: een goede investering of niet?

Laat je niet afschrikken, want investeren in vastgoed blijft een goed idee. Niemand heeft een glazen bol, maar we zien – enthousiastelingen die we zijn – absoluut opportuniteiten voor mensen. En wij helpen hen graag aan een geschikt krediet.

DE VOORDELEN VAN EEN STUDENTENKOT KOPEN

Het grootste voordeel van het kopen van een studentenkot is uiteraard dat je geen huur hoeft te betalen. En als jouw kinderen zijn afgestudeerd, verhuur je de kamer aan de volgende lichting studenten. Investeer je in een studentenpand, dan kan je er meteen extra rendement uit halen door de studentenkamers te verhuren.

Maar er zijn nog tal van andere redenen waarom een studentenkot kopen een goede investering is:

  • Investeer je in een studentenkamer? Dan is de investering relatief laagdrempelig aangezien je minder eigen inbreng nodig hebt in vergelijking met klassieke vastgoedinvesteringen.
  • Vergeleken met andere nichemarkten in residentieel vastgoed zijn studentenkoten één van de meest recessiebestendige investeringen.
  • Het aankopen van een studentenhuis brengt een zeer goede diversificatie met zich mee. De kans op 100% inkomstenverlies is klein aangezien er meerdere verhuureenheden aanwezig zijn. Investeer je slechts in één studentenkamer, dan loop je wel kans op 100% inkomstenverlies bij leegstand.
  • Weinig risico en kans op hoog rendement.

Wat met de financiering?

Wie wilt investeren zal natuurlijk ook moeten kijken naar het financiële plaatje. Want misschien vraag je je wel af: is een tweede aankoop wel mogelijk naast het afbetalen van de eigen hypotheek?

Laten we meteen met de deur in huis vallen: dat je per se 20% eigen inbreng moet hebben is een mythe. Sterker nog, wie al een eigendom heeft moet niet noodzakelijk over eigen middelen beschikken. Zelfs wanneer de hypotheeklening nog loopt.

Klassieke banken stellen vaak strenge voorwaarden omtrent eigen inbreng bij een aankoop. Hoewel velen denken dat dit wettelijk bepaald is, is het in feite een interne regel die banken opleggen aan hun klanten. De reden? Simpel: banken willen nog kunnen verdienen aan hun klanten. Want klanten die meer eigen middelen ter beschikking hebben, brengen later ook meer op.

Waar banken zichzelf als vertrekpunt nemen, doet een kredietmakelaar zoals iFinco het omgekeerde. Wij stellen onze klanten centraal en kijken of hun droom werkelijkheid kan worden door de financiële oplossingen op tafel te leggen.

Zo kan je lopend krediet immers herzien en samenvoegen met het nieuwe krediet van de aankoop van het studentenkot. Het kan ook interessant zijn om de looptijd van je huidige hypotheek te verlengen aan een scherpe rentevoet, ook wel herfinanciering genoemd. Bij iFinco maken we die oefening graag samen met jou.

Krediet nodig voor het kopen van een studentenkot? iFinco helpt je op weg!

Waarschijnlijk heb je al gedacht om aan te kloppen bij de bank voor een lening, maar heb je ook al eens gedacht aan een kredietmakelaar zoals iFinco?

In tegenstelling tot grootbanken beschikt iFinco niet over één kredietaanbieder, maar over een netwerk van wel 25 aanbieders. Dit stelt ons in staat het meest geschikte krediet aan te bieden, afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Bovendien bieden we niet alleen ondersteuning op financieel vlak, we staan ook garant voor een totaalaanpak. Zo zijn onze kredietexperts aanwezig bij de notaris, lezen we contracten na en volgen we de akte op.

Nieuwsgierig geworden? Maak dan snel een afspraak met iFinco om jouw vastgoedplannen te bespreken!

info@ifinco.be
09 224 22 22
Aanvraag betalingsuitstel voor woonkredieten

De energie- en grondstofprijzen zijn de afgelopen maanden enorm gestegen, met grote gevolgen voor de economische situatie van ons land. Door de hoge energieprijzen komt ook de financiële situatie van tal van gezinnen onder druk te staan. In deze context zet ook Ifinco zich in om jou een oplossing aan te bieden.